< назад

WKF бара од IOC каратето да остане засекогаш на Олимписките игри

Претседателот на WKF, Антонио Еспинос, го поздрави успехот на каратето на Олимпиското деби и апелираше до Меѓународниот олимписки комитет за трајност на овој спорт во олимписката програма.

Претставниците на Светската карате федерација се собраа заедно со медиумите за последен пат во Главниот прес центар на Олимписките игри во Токио 2020 за да го оценат исходот од првиот олимписки настап на овој спорт. Настанот беше предводен од претседателот на WKF, Антонио Еспинос а свое учество имаше и генералниот секретар на WKF, Тошихиса Нагура како и менаџерот за спорт во карате во Токио 2020, Тоши Мурата.

„Дефинитивно му покажавме на светот дека каратето е уникатен спорт и ја демонстриравме основаноста која сме ја здобиле како и причината да биде додаден на Олимписката програма како постојан спорт. Сите љубители на овој спорт ширум светот можат да уживаат во додадените вредности што Карате ги носи на Олимпиското движење“, рече претседателот на WKF, Антонио Еспинос.

На завршната прес-конференција беше можност да се размисли за историскиот момент на олимпиското деби во спортот.

„Сакам да им се заблагодарам на сите што придонесоа да се стигне до овој момент, од мајсторите што ја направија дисциплината популарна како и до ѕвездите што ја создадоа оваа организација а и до оние кои работеа толку напорно за вклучувањето на Олимписките игри во Карате“, рече генералниот секретар на WKF, Тошихиса Нагура.

Не помалку од 82 натпреварувачи од 36 земји, вклучително и двајца членови на тимот за бегалци на МОК, учествуваа на олимпискиот настан во Карате. Од застапените 36 земји, 20 нации си заминаа дома со медали, при што секое од златните награди отиде во различен Национален олимписки комитет, што е доказ за популарноста и универзалноста на спортот.

„Работевме многу напорно во изминатите четири години за да го направиме настанот успешен. За се што направивме на прво место ги имавме спортистите на ум. Беше многу пријатно чувството да се видат нивните одлични настапи во текот на овие три дена. Им благодарам на сите што не поддржаа и ни помогнаа да направиме фантастичен настан“, рече Тоши Мурата, менаџер за карате спорт во Токио 2020.

„ВРЕМЕ ЗА АПЕЛ НА СОЛИДАРНОСТ НА ИОК“

Времето за карате да биде постојан олимписки спорт е сега, смета претседателот на ВКФ, Антонио Еспинос. Шефот на меѓународното раководно тело на Карате го изрази своето задоволство од исходот на настанот и го повика Меѓународниот олимписки комитет да го преиспита континуитетот на Карате во олимписката програма.

„Сега е време да се повикаме на солидарноста на МОК; време е ИОК да покаже знак на признание за Јапонија и за спортот со толку силни јапонски корени; спорт што остави светско наследство на јапонската култура и традиции како резултат на успешниот настан во изминатите три дена", рече претседателот на WKF, Антонио Еспинос." На ист начин како што на Карате му требаат Олимпијадата, на Олимписките игри им треба карате.”

Запрашан за причините за олимписката постојаност на Каратето, Еспинос ја истакна дополнителната вредност што каратето ја носи на олимпиското движење. „Ние сме за да продолжиме на Олимписките игри. Ќе се подобриме како спорт за подобро и побрзо во олимпиското движење отколку надвор од него. По нашиот успех во Токио, ИОК треба да покаже солидарност да го смета каратето како постојан олимписки спорт “, додаде Еспинос.